Want your
own Fotopage?






 
Kayshyieda's FotoPage

By: Selamat Datang

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 24-Nov-2008 02:12 Email | Share | Bookmark
Kek Pelangi Mama & Simple Cheese Cake

 
 
kek pelangi mama



kek ni faborut anak2 saudara dan famili sy, dah lama tak buat. kebetulan semua berkumpul kat umah mak coz buat kenduri arwah nenek meninggal dunia pada 13 november 2008 lalu, so sy buat la, semua orang ada kat umah dpt lah merasa jgn tak merasa dah le

Bahan2
375gm mix sponge cake
375gm telur tanpa kulit
75ml susu uht
80ml minyak (sy guna minyak NATURAL)

1 sb strawberi paste + 1 st pewarna pink
1 sb pandan paste + 1 st pewarna hijau
1 sb orange paste + 1 st pewarna oren
1 sb yam paste + 1 st pewarna purple
1 sb coklat emulco + 1 st pewarna coklat

400GM whipping cream (RICH) - pukul sampai gebu

Cara2
Pukul sponge mix flour, telur dan susu uht hingga pekat dan ringan, masukkan minyak dan kacau rata.
Bahagi adunan kepada 5 bhgn dan setiap bhgn di campurkan dengan paste dan pewarna dan di bakar dalam 5 loyang yang berasingan dngn kepanasan 150C selama 20 minit.
Setelah kek masak, tunggu sejuk barulah di lapiskan dengan fresh cream setiap lapisan dan di hias keseluruhan kek.

Simple Cheese Cake



Lama dah teringin nak makan cis kek, tapi maleh nak buat mikirkan bnyk sgt kerenah. Masa belek2 kat tnet cari resepi cis kek yang mudah, ternampak lak resepi chef fazli ni. memang simple le chef sesuai dgn nama nye Simple Cheese Cake.Biasanya kalau buat Cheese Cake banyak perkara nak dibuat, tapi resepi yang nak diberikan ini, adalah resepi yang senang dan mudah dibuat. Yang pastinya kek ni mmg sedap dan mendapat pujian keluarga sy, thanx chef

Bahan2
1. Spong Cake Mix 500 gram
Telur(B) 9 biji
Susu UHT 100 ml
2. Cream Cheese 500 gram
3. Minyak Masak 100 ml

Blueberi filling - ni sy tambah sendiri
whipping cream untuk hiasan - ni pun sy tambah sendiri

Cara2
1. Adunkan (1) hingga menjadi kembang - High speed
2. Cairkan Cream Cheese(double Boiller)
3. Masukkan Cream Cheese kedalam (1)- Low Speed.Adun hingga sebati
4. Masukkan minyak hingga sebati - Low speed.adun jangan lama sangat,
nanti kualiti kekak akan terjejas.
5. Masukkan ke dalam acuan, isikan acuan di didalam takungan yang berisi air,
bakar pada suhu 150 C selama 45 minit pertama.



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net